Ads 468x60px

,

Thursday, October 21, 2010

Elemen Foto & Grafik Dalam Penulisan...sejauhmana peranannya??

SALAM

Sori..tajuk skema sikit
biasala..mencarut malam2 buta
siuknya kamu tidur..aku buat assignment
macam tak adil
huh

hehehe
ok..tak mau bicara panjang
just, bukan si just yang blogger tu arh mau tanya kamu
apalah yang dapat kamu huraikan berdasarkan tajuk diatas?
cam soalan ekjem kan..hoho

Aku mau soal selidik kamu
mau bagi borang soal selidik
tapi jauh bah kamu semua
terpaksa aku attach di sini
kah..kah..kah..
harap2 ada yang sudi jawab

Apa tunggu lagi..
jangan lepaskan peluang keemasan ini..jawabla..
cam promosi pun ada kan

~I know wat u did last night~
jeng..jeng..jeng..
saja mencarut..cam serius kamu membaca ni

Durang si..
Admin..Lina..Sasa..Just..Cath..Azura..Yats..Nana..Stella
~~BLOGGER TEGAR~~
WSB yang lain..lum suai kenal lagi
suka ni jawab soalan ni
"kacang baitu bilang durang"
jek2 sikit baru di jawab kan..hoho

Tahniah geng..anda telah di tag soalan..miahahaha

Sebenarnya aku suka tengok belog kamu
kiut..miut..comel..hensem
eeee..lawa semua..gerrrram aku..grrrr!
tulah aku tnya soalan ni


p/s Jawapan bukan dalam bentuk A B C D


**TERUSKAN BLOGWALKING DAN MEMFOLLOW BLOG INI**

21 Maklum Balas:

StellaClaire-Richard said...
This comment has been removed by the author.
StellaClaire-Richard said...

Haha..ada hadiah ka ni?.. :)

Foto & Grafik penting juga dlm penulisan..kalau tiada ilustrasi, jadi nmpk agak boring la. Mungkin kalau ada foto, si pembaca akan dpt gambaran yang lebih jelas di samping membaca tulisan tersebut..

hahaha.. apa kata kwn2 yg lain?..heheheee.. :P

Just said...

Hahahah.. sampat jg men'just m men'jek aku aa!! Ndapa, aku kasi can.. hihihi...

Aku ditag? Dgn senang hati aku menjawab di sini.. tp lain kali tlg bg soalan yg lg power aa... ;p

Setuju bana2 sama c Stella, tanpa foto & grafik, sesebuah penulisan jd agak bosan!

Tp persoalannya di sini knp pulak novel setebal 1 jari telunjuk tanpa foto & grafik x membosankan????

Naaaa.. makanya elemen2 suspen dlm sesebuah penulisan jg memainkan peranan. Klu dah suspen, foto & grafik dah x penting!

So, klu mo skor subjek sejarah dicadangkan perbanyakkan foto & grafik!!

Amcm? Ada suka?? ;p

Lyn Rashid said...

@ stella....thanks arrr..sudi menjawab
@ just.... wua..wua..tegasnya..marahnya dia..!!!
ya saya setuju!!..persoalan dlm persoalan la kita arh..
amcm kasi perbanyak elemen foto & grafik dlm subjek sejarah sigu??..hoho

Catherine- said...

ni assignment mu ka ni apa?? ehehe...
susah oOoo soalan ko ni...

nanti aku jawab...

sabar kau arr...

aku mo bekpes dulu...;)

Nancy Poh said...

Fot& Grafik akan memeriahkan lg stu penulisan itu...mcm blog kn, kbanyakkan org suka yg ada gmbar..tp kalau gmbar tu bertarabur mcm buah bulunu, indak braaapa berkesan juga..bikin sakit mata adalah..but, practice make perfect juga dia bilang urang putih la..

Azura Ani Salaim said...

Ekekekeke, pakai jek gajah sudah ni, hahaha.

Foto n grafik memang penting, sebab dia boleh tarik minat orang baca karya kita, macam cakap si stella, pembaca dapat gambaran situasi dalam sesebuah penulisan yang dorang baca.

Tapi betul juga cakap si just, sebab novel yang tiada picture pun laku.

Anyway, terpulang kepada individu, sebab ada yang tak suka baca kalau tiada grafik, ada yang tak kisah ada ka tidak tu grafik.

Tapi kalau aku, memang mesti mau ada juga, ekekeke. tapi jangan terlebih la, ekekeke.

blog paling aku suka baca, si Kenwooi.com. Gambar banyak dia buat sendiri untuk yakinkan pembaca dengan cerita yang dia sampaikan, memang terhibur gila aku baca blog dia ni. Cuba kamu singgah sana... :)

Catherine- said...

This is my point of view la ya…. 2-2 ada peranannnya…

Foto-orang bilang gambar itu bercerita. Sebuah gambar buleh menceritakan byk hal. Dan lain org lain pula tafsirannya. Kadang dgn menulis sedikit penerangan mengenai sesuatu gmbr, mesej/info yang ingin d sampaikan menjadi lebih jelas oleh pembaca.

Grafik-mata kita ni mudah sekali tertangkap dengan benda2 yg unik dan cantik,betul kan?? Tapi kalau grafik lawa pun, isi kureng…x guna juga. So biarlah grafik + foto + isi penulisan sama seimbang. Paling penting mesej yang ingin di sampaikan biar betul2 terkena n melekat di jiwa.

Blog sy x byk gmbr. Ada sebijik jak kalo x silap. Share dr hati ke hati itu main point sy. Ada yg suka, terima kasih. Yg x suka, its ok…

Setuju dgn just. novel tebal 5 inci pun boleh jadi lebih menarik sbb ISInya. kreativiti semasa menulis itu penting utk lebih menarik perhatian pembaca.

so bg sy, utk menjadi penulis yg baik x la susah sgt. be urself, be creative. think out of the box. gud luck lyn!!

Catherine- said...

This is my point of view la ya…. 2-2 ada peranannnya…

Foto-orang bilang gambar itu bercerita. Sebuah gambar buleh menceritakan byk hal. Dan lain org lain pula tafsirannya. Kadang dgn menulis sedikit penerangan mengenai sesuatu gmbr, mesej/info yang ingin d sampaikan menjadi lebih jelas oleh pembaca.

Grafik-mata kita ni mudah sekali tertangkap dengan benda2 yg unik dan cantik,betul kan?? Tapi kalau grafik lawa pun, isi kureng…x guna juga. So biarlah grafik + foto + isi penulisan sama seimbang. Paling penting mesej yang ingin di sampaikan biar betul2 terkena n melekat di jiwa.

Blog sy x byk gmbr. Ada sebijik jak kalo x silap. Share dr hati ke hati itu main point sy. Ada yg suka, terima kasih. Yg x suka, its ok…

Setuju dgn just. novel tebal 5 inci pun boleh jadi lebih menarik sbb ISInya. kreativiti semasa menulis itu penting utk lebih menarik perhatian pembaca.

so bg sy, utk menjadi penulis yg baik x la susah sgt. be urself, be creative. think out of the box. gud luck lyn!!

Catherine- said...

This is my point of view la ya…. 2-2 ada peranannnya…

Foto-orang bilang gambar itu bercerita. Sebuah gambar buleh menceritakan byk hal. Dan lain org lain pula tafsirannya. Kadang dgn menulis sedikit penerangan mengenai sesuatu gmbr, mesej/info yang ingin d sampaikan menjadi lebih jelas oleh pembaca.

Grafik-mata kita ni mudah sekali tertangkap dengan benda2 yg unik dan cantik,betul kan?? Tapi kalau grafik lawa pun, isi kureng…x guna juga. So biarlah grafik + foto + isi penulisan sama seimbang. Paling penting mesej yang ingin di sampaikan biar betul2 terkena n melekat di jiwa.

Blog sy x byk gmbr. Ada sebijik jak kalo x silap. Share dr hati ke hati itu main point sy. Ada yg suka, terima kasih. Yg x suka, its ok…

Setuju dgn just. novel tebal 5 inci pun boleh jadi lebih menarik sbb ISInya. kreativiti semasa menulis itu penting utk lebih menarik perhatian pembaca.

so bg sy, utk menjadi penulis yg baik x la susah sgt. be urself, be creative. think out of the box. gud luck lyn!!

Just said...

Hahhaa.. nda ba marah. ko ni.. Sy rasa c Catherine lg marah sampai 3x post comment... ;p

Tp sy suka ni kena sebut2 nama sia dlm komen urg lain.. Suke la I dgn u all.. muahhh...

makaceh.. :D

❤ Baby Yats ❤ said...

apa ku mau ckp ar...aku setuju suma kata2 geng wasaber tu..(jwpan selamat tu) bulih kira kah tu ar...hehehe
tp slalu nya pun bila aku beli buku tuk diri sendri @ anak aku..aku mmg tgk dia punya foto & grafik..klu menarik bru ku beli la..klu nda minta maaf ja...sbb bgku foto & grafik penting menggambarkan crita tersebut...lebih colorful lg meriah ku rasa...
hahahaha...;P

Lina said...

aish..punya lama suda ku tinggalkan zaman skola..hmm..aku paksa jg otak ku yg bekarat nih mnjawapnya demi mu lyn..

dengan adanya foto dan grafik dlm penulisan, akan memudahkan utk org yg membacanya lebih memahami. trutamanya penulisan yg bahasanya campur mcm bahasa dlm belog aku tuh..hehe..tapi kdg2 foto dan grafik itu sndri menceritakan segala2nya..hehe..

brapa markah cigu aku dpt?..hehe

Lyn Rashid said...

berbanyak terima kasih semua..hehe
@cath : ui..mncurah2 bah ideanya..huhu..smpai 3 kali post..memang power ni kan...
nancy :yesssss..practice make perfect!
azura : tengs 4 sajes itu bleog..nanti sy terjah..hoho..jek kerbau jabh ni..ngeeee
@yats : oooo..main jwpn selamat2 arh..hohhoho
@lina : cigu kita si just..hoho..jadi berapa mrkhnya cigu??
just : femes la ko juga sekejap kn...hehehehe

**idea kamu akan masuk dlm poit assignmet....nanti aku letak rujukan : WSB geng..ok ka??hehehe

Catherine- said...

adeihhhhhhh....bongok betol ni belog! manaku taw ooo sampai 3. hahaha....
punya ku tekan2 "publish your comment" tu loading lambatt....adeihh....


bikin malu sak...hahahahaaa...
nda pa laa...

just; manada aku marah woo....ni kira terlebih ikhlas nii...kahkahkah

Catherine- said...

adeihhhhhhh....bongok betol ni belog! manaku taw ooo sampai 3. hahaha....
punya ku tekan2 "publish your comment" tu loading lambatt....adeihh....


bikin malu sak...hahahahaaa...
nda pa laa...

just; manada aku marah woo....ni kira terlebih ikhlas nii...kahkahkah

Just said...

KPLI nda pass.. jd cigu sini pun buli la!

Cath - mmg ko marah ba ni kan.. tgk 2x kali lg mengomen. hahahha..

Sasa Al-Sharif said...

apa ba yg mau dijawab sini ni lyn? nda ku ta bah yg man soalannya

Sasa Al-Sharif said...

klu si cat punya blog nda payah gambar pun aku memang mau baca jugak. macam orang baru meneguk tiger ja dia punya entri. tu yang eksaitednya tu

Lyn Rashid said...

@sasa : begurau senda ni ko kan..hohoho..
ala kn aku minta pndapat kamu sejauhmana peranan foto dan grafik dlm penulisan..mntang2 kaki tangkap gambar...hehehehe

@just : mengulu ja ko sama c cat..dia tertekan dabel bah mau publish itu komennya..hehehehehe

Catherine- said...

kuang asam kau sasa! kau bilang aku teguk tiger??!! marahh aku ni marahhh!! aku teguk susu dutch lady jak bahhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!! grr!!

Post a Comment